Всички таблети, представени на пазара си приличат и това е съвсем разбираемо, имайки предвид размерите, които се предполага да имат тези устройства. Дизайнът на предната част на таблетите е чисто и просто превърнал се в закономерност-черната рамка около екрана се вижда във всеки модел. За възможни експерименти, които да бъдат направени, може да се говори за задната част. Нещо по-различно предлага в това отношение Eee Pad Transformer и то в цветовото оформление. Светло-кафявият цвят несъмнено придава стил на модела и го отличава. Устройството е направено от качествена пластмаса. Моделът може да бъде купен също така в черен, сребрист или бял корпус.

Най-сериозната разлика в Transformer и негово голямо предимство е това, че към него се предлага и клавиатура в допълнение, с която той се превръща в нетбук за секунди. За това напомня и трите букви е в самото име на модела, което доста наподобява нетбука ASUS Eee PC. Съединяването на двете части става съвсем лесно.

Моделът е сравнително лек и е много удобен за използване във всякакви условия. Горната му част, както и рамката, са направени от метал, а долната е пластмасова. Много хубави неща могат да се кажат и за клавиатурата. Тя е изключително удобна, а бутоните и са с достатъчно големи размери и разположени на адекватно разстояние едно от друго.

На мястото на стандартните бутони F1-F12 са разположени копчета, управляващи различни функции: включване и изключване на безжичните интерфейси, промяна на силата на звука и яркостта-по същия начин, по който това става в нетбуците и лаптопите.

Сензорният панел на модела е с размери 80×48 мм., той има защитно покритие и удобни бутони.

На корпуса на таблета ума интерфейс HDMI, аудиоинтерфейс, порт за карта памет MicroSD и 40-контактен комуникационен интерфейс, чрез който устройството се включва към компютър, зарядно устройство и док станция.

Много положителен момент е дисковото пространство. Използват се едновременно две карти памет и две флаш. Освен това към док-станцията има и допълнителна батерия.

ASUS Eee Pad Transformer TF101 е създаден на базата на платформа NVIDIA Tegra 2 и работи с операционна система Android 3.0 Honeycomb. Обемът на установената флаш памет е 16 или 32 ГБ. поддържа се пълноценен модул GPS, сензор за осветление, Wi-Fi 802.11b/g/n и Bluetooth 2.1, както и камера. предната е предназначена за видео разговори, а задната е 5-мегапикселова. Към модела могат да се включат не само флашки, но и хард дискове с поддръжка на система NTFS.

Таблетът разполага с офисни приложения Polaris Office, а възможността за работа с документи не може да не радва. И тук е установено приложението Tegra Zone, аналог на Android Market за игри, специално създадени за платформа с триизмерна графика. Възможно е възпроизвеждането на видео 1080p, както и на музика с високо качество.

Батерията, с която работи таблетът дава възможност за 19 часа автономна работа.

ASUS Eee Pad Transformer е най-функционалните от съвременните таблети на пазара. Той предлага IPS-дисплей, Android 3.0 операционна система и доста бърза работа. Последната става изключително удобна и при включването на допълнителната клавиатура. Към модела се предлага и калъф, с който устройството ще бъде максимално защитено от неблагоприятни външни въздействия.