Дали рискованата политика на Стивън Елъп ще спаси или унощожи Nokia?

Влизането ол-ин (all-in) в покера е доста популярен и доста рискован ход. В него вие залагате всичките си чипове, разчитайки на 1 ръка карти. Възможностите в повечето случаи са две – или да ги удвоите, или да загубите всичко (ако противникът ви има достатъчно чипове, разбира се).

В корпоративния свят, подобна стратегия бива използвана рядко… или почти никога. Но Стивън Елъп, новият шеф на Nokia, очевидно й е фен. И тепърва предстои да видим дали той ще спаси финландския гигант от постоянно задълбочаващата се в последните години криза… или ще го погуби. Тъй като настоящата му стратегия е доста вероятно да доведе до една от двете крайности.

Защо смятаме така? Много просто – от началото на тази година, Елъп прави всичко възможно да покаже, че Symbian и MeeGo са в миналото на Nokia, че тези платформи ще са съвсем периферни… като в същото време всичките му надежди са насочени към Windows Phone. Така вместо финландците да преминат през един период на плавна трансформация от Symbian на Windows Phone 7… то те ще рискуват с един ол-ин.

Рискованата стратегия на Елъп пролича още от февруари тази година, когато изненадващо за мнозина той начерта смъртта на традиционната операционна система на Nokia. Така 8 месеца преди финландците да имат телефон с WP7 (който се очаква през октомври)… те навредиха сериозно на продажбите на Symbian машините си.

Същото важи и за MeeGo, първият модел с който беше представен миналата седмица… само за да бъде обявено няколко дни след това, че „N9 е първият и последен телефон с тази операционна система” и че „платформата няма да бъде развивана, както и да се продава”. Това корпоративно самоубийство е необяснимо – обявяване на нова джаджа само за да бъде обявено броени дни след това, че тя е експериментален прототип, който няма да бъде развиван занапред! От друга страна, този ход показва недвусмислено едно – Стивън Елъп ще рискува с ол-ин.

А рискът се нарича “Windows Phone 7”. Изключително непопулярна операционна система днес въпреки потенциала си, тя се продава по-зле и от вече изоставения от Microsoft Windows Mobile 6. Когато излезе първия телефон на Nokia с нея, Symbian вече ще е натирен в компанията Accenture, където беше аутсорсната бъдещата му разработка и поддръжка. MeeGo също ще бъде изоставен. Така Nokia ще се хвърли с двата крака в Windows Phone без да има каквато и да е резервна стратегия!

Което, от своя страна, може да доведе до 2 неща – катапултиране на пазарния дял на Windows Phone 7 с помощта на Nokia… или слаби продажби! В първия случай, Елъп ще бъде окачествен като спасителя на финландския гигант и най-накрая компанията ще използва модерна операционна система, а не постоянно потъващия Symbian. В другия случай обаче… Nokia ще изпадне в сериозно затруднение при натирени Symbian и MeeGo. Което би могло да доведе и до продажба на бизнеса с телефони на финландците… нещо, за което вече се заговори в интернет! Тъй като компания от калибъра на Nokia не може да си позволи подобен грешен ход в настървен сегмент като мобилния, където в рамките на година може да се случи всичко!

При всички положения, рискът, който поема Елъп е невероятно голям и напълно неоправдан за компания от мащаба на Nokia. Несъмнено най-добрата стратегия щеше да е поддържането на Symbian още известно време, евентуално и пускането на някой и друг телефон с MeeGo, колкото да се случва нещо до масовата експанзия на финландските Windows Phone устройства. Така падането на пазарния дял и печалбите на Nokia щеше да е по-бавно (макар и необратимо, каквото е в последните години). Елъп, от своя страна, реши просто да свали картите на масата, разкривайки своите истински намерения.

Остава ни да видим едно – до какво ще доведе изключителният риск на канадеца. Все повече набират и скорост доводите, че Елъп е просто троянски кон, който посредничи от името на Microsoft за купуването на телефонния бизнес на Nokia… като имаме предвид факта, че Елъп е 7-мото частно лице с най-много акции в софтуерния гигант след Бил Гейтс то нестандартното му управление на Nokia не изглежда чак толкова странно. Тъй като каквото и да се случи, победителят ще е Microsoft – и при катапултиране на продажбите на Windows Phone 7, и при едно сериозно затъване и евентуална продажба на телефонния бизнес на Nokia…