Защо е нужен? Много просто – на всеки му се е случвало да отвори един HTML, който под различни браузъри има различно поведение. Някои елементи под един браузър се показват по един начин, а други елементи под друг начин, започват се измествания … неясни от къде и защо всеки браузър възприема и показва нещата по свой си начин. Този проблем остава в миналото, след като се използва подходящ reset.css. Този reset.css, който ще покажа, е преминал през 5-6 версии, докато се стигне до желаният ефект. Опитът показва, че винаги има по – добро решение. Ако се натъкна на такова, бих го показал тук веднага. Възможно е някой от публиката да е достигнал до по – добри решения на това, което ще видите по – долу и ще се радвам да го обсъдим тук.

Този ресет е подходящ за използване защото рестеваме основните HTML елементи, без да се правят промени по цвета на body или други елементи, не се налага никакъв цвят по елементите, никакви шрифтове и пр. Това е съвсем основен ресет стил, който обезателно ще стои преди другите css файлове в html документа, с цел да премахне отстъпите, които всеки браузър сам си включва, никакви border-и, никакви символи пред

 • ,
  ,

  тагове. Въобще подходящ е направо да се вземе и използва.

  Добра практика е след подобен reset.css да се окажат изрично цветове и размер на шрифта, защото много потребители използват различни теми на операционната си система, не веднъж се е случвало да се отвори един сайт и някои от елементите да изглеждат празни, а всъщност съдържат инфорация, например някои използва черна тема, отваря сайт, в който някои елементи имат черен фонов цвят (background), и понеже в css файловете на този сайт не зададени точни стойности на цветовете, браузъра си ги подразбира по свои начини и се оказва, че има например черен фонов цвят, с черни букви върху него.

  
  css/reset.css
  
  html,body,div,span,applet,object,iframe,h1,h2,h3,h4,h5,h6,p,blockquote,pre,a,abbr,acronym,address,big,cite,code,del,dfn,em,font,img,ins,kbd,q,s,samp,small,strike,strong,sub,sup,tt,var,b,u,i,center,dl,dt,dd,ol,ul,li,fieldset,form,label,legend,table,caption,tbody,tfoot,thead,tr,th,td{color:inherit;margin:0;padding:0;border:0;outline:0;font-size:100%;vertical-align:baseline;background:transparent;font-weight:normal;text-decoration:none}body{line-height:1}ol,ul{list-style:none}blockquote,q{quotes:none}blockquote:before,blockquote:after,q:before,q:after{content:'';content:none}:focus{outline:0}ins{text-decoration:none}del{text-decoration:line-through}table{border-collapse:collapse;border-spacing:0}
  
  

  Удачно е да се използва този код написан на един ред, понеже той няма да бъде често променян, а може би изобщо. Така, че можете да го вземете и да го ползвате направо и ако имате предложения или коментари вурху него, тук е мястото където можете да споделите и да го обсъдим.

  Categories: Полезно