Професионален и лек ултрабук – перфектният избор за всеки, който търси преносим и удобен лаптоп

Преносимите компютри са много удобни – с тях можете да вършите бизнес задачите си, където и да отидете. Проблемът на по-старите и големи лаптопи е в това, че доста от преносимите компютри имат слаби батерии, недостатъчно производителност и са тежки, неудобни за носене. Заради по-големите си екрани и по-старите технологии, батериите на стандартните лаптопи в повечето случаи не издържат повече от 3-4 часа.

Това се промени радикално с навлизането на новите компактни ултрабук устройства. Те почти изместиха от фокуса на потребителите конвенционалните мобилни лаптопи, които познаваме от последните няколко години твърдят от сайта за модерна техника https://shop.omnichannel.bg/bg/products/laptops. Те са с оптимизирани за малка консумация нисковолтажни процесори, по-малки екрани и вградени нови технологии, така че батерията да издържи при автономна работа 6-7 и повече часа. Разбира се тези времена са относителни и зависят с какво натоварите своя мобилен компютър. Новите технологии като бързите и производителни SSD устройства, LED дисплеите и нисковолтажните процесори на Intel и най-новите AMD Ryzen успяват да направят вашия преносим компютър като лаптоп или компактен ултрабук верен другар във всяка бизнес задача. Разбира се в офиса е по-добре да ползвате стационарен компютър или известен като десктоп. Причините са, че те предлагат повече удобство с големите си монитори, възможността за ъпгрейд, по-голямата клавиатура и наличието на мишка.

Удобството на мобилните компютри за хора, които пътуват често и са в движение е неоспоримо. И колкото по-тънък и лек е лаптопа или ултрабука, толкова е по-удобен и полезен за притежателя си. Това в пълна сила важи и за новата 7-ма серия ултрабук устройства на Lenovo – 14-инчовите модели, а именно серията X1 Carbon – професионална машина за всеки, който ползва лаптопа си не само за развлечения, а и като устройство със сериозна производителност, подходящо за работа. Това е ултрабук в цялата му прелест.

Всъщност не всяка машина може да бъде ултрабук – това определят производителите от Intel, които задават минималните системни характеристики на всяка машина. Разбира се цената на ултрабуците са доста високи, например този модел струва над 3000 лева, но ако нямате възможност да вземете нова подобна машина, винаги можете да си купите стандартни лаптопи или настолен компютър. Така обаче с покупка на десктоп машина ограничавате своята мобилност, но пък повишавате производителността при работа.

Всъщност има доста лаптопи на българския пазар, част от които са ултрабуци. Обикновено тези машини се продават, защото например притежателят им е решил да си вземе някакво друго устройство, но много фирми предлагат на клиентите си леки и компактни лаптопи с дълъг живот на батерията.

Какво точно е ултрабукът Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Това е последно поколение мобилен компютър, която има страхотни технически характеристики. Ултрабукът е изключително лек, защото е изграден от здрави въглеродни нишки и поради това лаптопите тежат доста по-малко от машините със същите системни характеристики, но ползваща материал като алуминий.
В светът на ултрабуците алуминият отдавна е изоставен и е неактуален материал. Това е така, защото идеята на ултрабуците е да бъдат изключително леки устройства, а това просто няма как да стане с някои материали като стандартните метали.

Цените на новите ултрабуци в сравнение с лаптопите и компютрите

Минималната цена на ултрабук започва от около 2500 лева, защото се ползват последните технологии. Напълно ясно е на производителите, че не всеки може да си позволи да отдели такива средства и именно заради това се предлагат и алтернативни варианти. Впрочем не е лош вариант да прегледате предлаганите на пазара стандартни лаптопи 14 и 15 инча – сред тях има и доста машини от висок клас, които свързани с монитор ще ви спестят разходите от покупка на допълнителен стационарен компютър.

След покупка на лаптопа или ултрабука от вас се иска само да му инсталирате операционна система като Windows или някоя Linux дистрибуция.

Categories: Лаптопи