„Някои работни дни с Бил Гейтс бяха като това да си в ада”, обявява Пол Алън, съоснователят на Microsoft. Това се случва в обширно интервю за американската телевизия CBS.

Любопитно е, че Алън е една от малко известните личности в Microsoft, въпреки сериозното му влияние за основаването на компанията. Въпреки че напуска официално софтуерния гигант през 2000 година, той започва да се дистанцира от активната дейност в компанията още през 80-те години. Именно поради тази причина той е и доста по-непопулярен от Бил Гейтс.

Наскоро, той обяви своите мемоари, наричащи се „Idea man” (Идеен човек). Те трябва да се появят на пазар днес, на 19 април. В книгата той разкрива множество детайли „от кухнята” за Microsoft, включително и отношението на Бил Гейтс към работния процес. Алън твърди, че „Гейтс е бил същински робовладелец” и е изисквал „100% производителност от всеки един служител, а от него – още повече”. Освен това става ясно, че „Гейтс често крещял на работното място и използвал лични обиди”, както и че „е било невъзможно да се спори с него”.

Тези разкрития идват в момент, в който мнозина смятат Бил Гейтс за същински светец – тъй като в последните години той и жена му Мелинда отделят внушителни средства за благотворителност. Оказва се обаче, че в ранните си години Гейтс е бил доста безскрупулен.
Освен това, Алън разкрива и изключителният бизнес нюх на Гейтс, с когото се познават от ранните си тийнейджърски години. Още когато са били на 13 г., бъдещият най-богат човек на света обявява, че „той и Алън ще основат компания”.

Интересно е, че по-малко известният основател на Microsoft се занимава с редица различни неща през годините. Той използва своя дял в Microsoft, купувайки баскетболни и футболни отбори, гигантски яхти, че дори и китарата на Джими Хендрикс от Уудсток, струваща 750 000 долара.

Освен виковете по време на работния процес, Алън разкрива и друга тъмна черта от характера на Гейтс. В началото на 80-те години, когато Алън се лекува от рак, той чува как Гейтс крои планове със Стив Балмър, настоящият изпълнителен директор на Microsoft, да намали делът му акции в компанията. Тогава Алън връхлита в стаята и се изправя срещу двамата. Любопитно, Стив Балмър отива да му се извини лично по-късно заради това… докато Бил Гейтс – не.

Въпреки това, отношенията между двамата приятели от детинство не са тотално прекратени, дори напротив. Алън разкрива, че през 2009 година, когато отново бива диагностициран с рак, Гейтс го посещава на няколко пъти в дома му и двамата провеждат „множество дълги разговори”.

В края на своето обширно интервю със CBS, Алън заявява, че „все още не знае мнението на Гейтс за мемоарите му”. Все пак, той е сигурен, че „двамата ще говорят за тях” и че „дискусията ще е нажежена”.

Що се отнася до цялото творчество на Пол Алън, неговите мемоари кръстени „Idea man” можете да намерите и купите от Amazon тук.