Появилият се преди няколко години процесор Intel Atom вдъхна живот на компактните компютри. Благодарение на него се появиха и PC устройства, които днес се наричат неттопи. Първите такива модели се характеризираха с умерена производителност и бяха определяни в качеството на малки евтини системи за работа.

С времето нарасна производителността на самите процесори, а след това и на адаптацията на платформата Atom по технология NVIDIA ION с обработка на 3D-графика, а поддръжката на мултимедийни приложения получи голяма популярност. В този материал ще бъде разгледан компактният неттоп ZBOX Blu-ray HD-ID34, производство на компанията ZOTAC, създаден на базата на чип Intel Atom и технология NVIDIA PureVideo HD. Възможностите на тази система при използване в качеството на универсална, компактна приставка към телевизора, са напълно достатъчни за интернет-сърфиране и за използване на повечето известни приложения, както и за гледане на Full HD филми.

Комплект към модела

Неттопът се предлага в голяма и удобна кутия, за чийто пренос не е нужно притеснение, защото разполага със специална и удобна дръжка. Също така в комплекта са включени зарядно устройство, система за монтаж, диск с програми, гаранционен талон и няколко инструкции за работа.

Дизайн

Зарядното устройство на модела е производство на Delta, а оформлението на горната част на панела на системата включват съчетание между прозрачна пластмаса, метал и тъмно-сини светодиоди. Всички интерфейси в ZBOX Blu-ray HD-ID34 са изнесени в краищата на корпуса- порт USB 2.0, USB 3.0, интерфейс за включване на слушалки и микрофон, както и копчето за включване на системата.

От другата страна са намерили място портът USB 3.0, интерфейс Ethernet LAN 10/100/1000 Mbps, порт eSATA/USB 2.0, Dual- DVI, HDMI (HDCP), 8-канален цифров аудио интерфейс и такъв за включване на зарядното устройство.
На дъното на корпуса се виждат вентилаторите, охлаждащи системата. Освен това оттам потребителят има достъп до всички сменяеми елементи-хард диск и оперативна памет.

Впечатления от рабoтата

Впечатленията от експлоатацията на неттопа като цяло са приятни. Работата му се чува само при включване, след което системата става безшумна, в който и да е режим на работа. Декоративният пръстен на корпуса със синьо светодиодно осветление изглежда много елегантно, но освен естетическа функция, то има и практична – при липса на осветление синята светлина позволява на потребителя да вижда елементите на управление. Функционалните възможности на модела са стандартни и работят задоволително.

При направените тествания на неттопа се оказа, че платформата на базата на NVIDIA ION от второ поколение без проблем се справя с рутинни задачи като работа с документи и приложения, както и сърфиране в интернет. Не се поддържат обаче нови игри, но затова пък възпроизвеждането на видео не създава никакви проблеми и е реализирано идеално.

Неттопът поддържа технологията NVIDIA 3D Vision, която е предназначена за изобразяване на триизмерна картина на екрана на съвместим 120 GHz 3D-дисплей с интерфейс Dual-DVI. Технологията NVIDIA 3DTV Play пък представлява програмна връзка между 3D компютъра на базата на NVIDIA и съвременни 3D-телевизори с интерфейс HDMI. 3DTV Play поддържа 3D-режим с максимално качество 1080p24 (Full HD, 24 кадъра в секунда). Но за използване на 3D игри много по-удобно ще е използването на режим 720p с честота 50/60 Hz.

Неттопът ZOTAC ZBOX Blu-ray HD-ID34 може да се препоръча в качеството на компактна мултимедийна система за включване към домашен телевизор с голям диагонал и поддръжка на 3D. Дизайнът на системата е много приятен, а функционалните му възможности напълно отговарят на съвременните характеристики на подобни модели.