Първите 10.1-инчови нетбуци на базата на платформа AMD Brazos вече могат лесно да се намерят на технологичния пазар. Характерното за тях е, че използват процесор C-50, който може да се сравнява с Intel Atom, но дори и го превъзхождаt що се отнася до графичните задачи. В този материал ще стане въпрос за един от най-новите нетбуци, създадени на базата на тази технология – Acer Aspire One 522.

Както вече стана ясно Aspire One 522 функционира с процесор C-50. Графичната карта на модела е Radeon HD 6250/6310, което превъзхожда повечето конкуренти, които са представени на пазара със своята изчислителна мощност. По своите характеристики Radeon HD 6250 е сравним с ускорителя Mobility Radeon HD 5430-и двата имат по 80 потокови процесори, а първият е с тактова честота 280 МHz. Оперативната памет на Aspire One 522 е само 1 GB, а твърдят диск е с обем 250 GB.

Aspire One 522 се продава заедно с всички необходими брошури и инструкции за използване, както и със специален калъф, който предпазва модела от драскотини и други леки повреди. Блокът за зареждане, на който не се отделя много значение, този път заслужава внимание. Той напомня много на зарядно устройство на мобилен телефон и се закрепя здрави за корпуса. Той е по-къс, но пък се пренася значително по-лесно.

Дизайн

Aspire One 522 има леко издута задна част на корпуса. Моделът се предлага в черен цвят и има 10.1-инчов екран. Малките размери на нетбука оказват силно влияние на външния му вид. По-голямата площ, на която са разположени бутоните създава впечатление, че клавиатурата има допълнителни бутони, но това не е така. Със сигурност може да се каже, че тя е удобна за използване, макар че със сигурност има някои промени, които в началото може да се сторят странни за потребителите. Например, на някой копчето [Backspace] може да му се стори по-късо, но с това се свиква лесно.

Сензорният панел е голям и е много подходящ за използване, когато не може да бъде включена компютърна мишка. За удобството спомага до голяма степен матовото покритие, а копчетата под тъчпада са скрити зад специална пластина с релефно покритие. Бутонът за включване и изключване на нетбука е разположено вляво от клавиатурата.

Тук е възможно самостоятелното достигане до хард диска и до единствения модул за паметта.

Интерфейси, екран, звук

Ситуацията с комуникационните интерфейси е почти същата, както при повечето нетбуци-има само най-необходимите за по-удобна работа. Най-голямото отличие на нетбуците с платформа AMD е присъствието на интерфейс HDMI.

Както вече стана ясно моделът има 10.1-инчов екран с разделителна способност 1280х720 пиксела, а качеството на изображението, което се възпроизвежда е високо. Същото може да се каже и за звука.

Производителност и време на автономна работа

AMD C-50 е конкурент на едноядрените и двуядрени процесори Intel Atom, използвани в нетбуците. Превъзходството на новата мобилна платформа AMD Brazos е видимо на всички тестове, но най-успешна се оказва графичната подсистема.

Хард дискът на Aspire One 522 не се оказа особено бърз, но общата ниска скорост на работа на компютъра няма да окаже особено влияние на удобството на работа. Нетбукът има 6-клетъчна батерия, осигуряваща достатъчно продължително време на функциониране на модела.

Aspire One 522 в крайна сметка, след всички направени тестове, се оказа едно производително решение. Особено добре той се справя с графиката, но не може да се отрече, че като цяло този нетбук предоставя големи възможности за потребителите.

Categories: Лаптопи