Развлекателните ноутбуци се срещат много често в магазините, тънките модели за бизнес малко по-рядко, а работните ноутбуци, в които всеки детайл е направен качествено и максимално удобно за потребителя-почти никога. Към последните обаче спада моделът HP ProBook 6550b.

Дизайн

На пръв поглед HP ProBook 6550b прилича доста на достъпните ноутбуци ProBook от серията S. Но ако човек се загледа по-обстойно, разликата е видна: формите тук са по-спокойни. Една от основните разлики се състои в материалът, от който е направен корпусът. В това отношение HP ProBook 6550b е напълно практичен. Направен е от матова и черна на цвят пластмаса, по която не се събира прах и не остават отпечатъци от пръсти. Достъпен е и модел в светъл сив цвят. Благодарение на разположението на някои елементи, компютърът може да се отваря до ъгъл 180 градуса и дори повече. Още едно предимство на модела е дисплеят с матово покритие.

Може би най-слабото място тук е клавиатурата. Тя се характеризира с прекалена лекота при натискане на бутоните, но като цяло всичко останало тук е реализирано на високо ниво. Копчетата са на удобно разстояние едно от друго, което прави работата на потребителя комфортна до голяма степен, като се пренебрегне споменатият дефект. Подложката на клавиатурата пък е подсилена с допълнителна метална част, така че като цяло тя е доста стабилна. Клавиатурата е защитена и от влага, но на практика тестовете показаха, че потребителите на модела трябва да внимават в това отношение.

Портове

Ноутбукът разполага с два интерфейса Mini Card, поддържа Wi-Fi 802.11b/g/n. в HP ProBook 6550b е използван стандартен за корпоративните модели сензорен панел с много приятна на допир повърхност, по която има покритие soft touch.

Повечето производители разполагат дактилоскопичен сензор между бутоните на сензорния панел, но в HP предпочитат един друг вариант-в дясната част на работния панел.
HP ProBook 6550b има четири порта USB, един от които е обединен с eSATA, слот за карта ExpressCard/54 и интерфейс IEEE 1394. Тук е използван и последователен порт, който не се среща често в подобни модели. Броят на интерфейсите може да допълнително да се увеличи с помощта на док-станция. Под интерфейсът за нея е мястото за поставяне на допълнителната батерия.

Технически характеристики

Hewlett Packard ProBook 6550b е разработен на базата на платформа Calpella. Работи с процесор Core i5-560M с тактова честота 2.67 GHz. Обемът на паметта на модела е 4 GB, но тя може да бъде увеличена до 8 GB. В модела е установен хард диск, оборудван със системна защита от повреда на основата на акселерометър. Операционната система на модела е Windows 7 Professional, която поддържа шифрирани данни EFS и предлага възможност за легално използване на програми на базата на Windows XP.

Моделът има 6-клетъчна батерия, а блокът за зареждане е стандартен с интегриран графичен адаптер.

HP ProBook 6550b тежи малко повече от 2.6 кг., а времето на работа, което осигурява батерията е от 4.5 до 6.5 часа, в зависимост от нивото на яркост на дисплея. След направените тестове на процесора, резултатите се оказаха напълно задоволителни. За гледане на филм Full HD енергията на батерията стига за 2.5 часа.

Разгледаният модел със сигурност няма да остави потребителите си недоволни. Той ще се превърне в незаменим помощник в работата, а и по време на път, тъй като ергономичните му размери позволяват удобния пренос.

Цената на новия лаптоп е около $900.

Categories: Лаптопи