Европейският съюз разкритикува Facebook, че поставя под риск личните данни на потребителите в социалната мрежа. Става дума за промяната, която беше направена през януари тази година. Преди нея, потребителите имаха ограничена информация за всички, които не са им приятели. Ако искаха профилът им да е напълно видим, трябваше да удостоверят това допълнително. През януари обаче, това беше „обърнато“ – вече профилът на човек е видим, освен ако не заяви противното.

„Всеки достъп до личните данни на член на Facebook трябва да е личен избор. Промяната, която социалната мрежа е неприемлива – така те позволяват търсачки като Google да индексират личната информация на потребителите. Facebook трябва да знаят, че използването на лични данни за комерсиални цели може да бъде преследвано от закона, ако тези потребители не са заявили изрично, че позволяват това“, твърдят от ЕС.

От социалната мрежа пък отговориха, че в момента потребителите й имат възможността да изберат да не бъдат индексирани от Google, а освен това има множество настройки на това какво да се вижда и какво – не, от профилите им.

В този диспут, ние сме склонни да се съгласим с позицията на Facebook. Който не иска личните му данни да се появят в Интернет, може просто да ограничи достъпа до тях. Не смятаме, че някой, който не нагласи настройките за поверителност, има моралното право да се оплаква, че негова лична информация е станала общо достояние.

Categories: Новини