Windows 8 – потенциалният убиец на нетбуците.

В началото на тази седмица, основателят на Acer Стан Ших обяви, че „таблетите са просто мода и ще отмрат, за разлика от нетбуците“. Дали обаче това ще се окаже истина или напротив? Дали това не са просто думите на основател на компания, която засега не успява да навлезе на таблетния пазар и която има доста по-силни позиции при нетбуците?

Трудно е да се даде отговор на този въпрос. От една страна, мнозина биха се съгласили със Стан Ших – в момента таблетите са просто играчки. Машини за забавление, за гледане на клипчета, за сърфиране в интернет, за игри. Докато на един нетбук може да се свърши „истинска“ работа, благодарение на наличието на пълнокръвни операционни системи.

Съответно мнозина биха се съгласили, че като нищо тези „играчки“ биха отмрели – каквото всъщност се случва с повечето играчки. Да, обаче има едно нещо, което може би Джони Шин не отбелязва или не иска да отбележи – тенденциите при развитието на операционните системи за таблети.
Компании като Google, като RIM влагат съществени усилия да превърнат своите операционни системи в сигурни платформи, в които може да се върши „истинска“ работа. Освен всичко друго, Microsoft също са се заели със сериозния проект Windows 8, който ще съчетае както функционалността на Windows 7, така и прекрасният тъч интерфейс на Windows Phone. Така ако тази платформа се окаже успешна, то и компании като Google и Apple ще трябва да отговорят на предизвикателството с превръщането на Android и iOS в платформи, на които можете да си свършите своята работа, не просто да губите време.

Или с други думи – напълно възможно е още догодина да имаме устройство с тъчксрийн екран, на което можете интуитивно да сърфирате в интернет без нуждата на ключови аксесоари като мишката ви, на които можете да разцъквате забави игри, оптимизирани само за навигация с докосване… като същевременно при добавянето на една Bluetooth клавиатура или док станция – които стават все по-популярни – да се превърне в пълнокръвен нетбук.

Така може да се каже, че е напълно възможно не таблетът да умре, ами нетбукът. Тъй като за много дейности докато сме в движение, един добър тъч интерфейс е по-добрият вариант от класическата комбинация „мишка и клавиатура“. А и освен всичко друго, един таблет ви позволява да го използвате в автобуса, докато чакате ваш приятел някъде… докато нетбукът може да бъде използван в по-малко възможни ситуации.

И в крайна сметка, може би излизането на Windows 8 ще бъде моментът, в който ще разберем какво ще се случи с нетбуците. Ако този проект на Microsoft бъде реализиран успешно – а той звучи доста интересно на хартия – то може би след някоя и друга година таблет с QWERTY аксесоар ще измести нетбука. Дори и в момента, много производители съобщават за намалени продажби на нетбуци и увеличени на таблети – като например Asus.