Безброй изненади и функции на ниво телефон.

На пазара в момента могат да бъдат открити множество предложения от различните производители на мобилни телефони, всяко едно от които се стреми да задоволи максимално потребностите на потребителите. Но запитвали ли сте се кой е най-подходящия модел за лятото? Вероятно да, а може пък и да не сте се замисляли по този въпрос. Но и в двата случая информацията ще ви бъде от полза. Ето че на разположение е едно от най-добрите предложения в това отношение.

Идеалната компания за плаж или за ваканция в планината – Nokia 6730 Classic. Малък е, но пък е доста мощен и се характеризира с една пълна снабденост за модел от своя клас. Липсват му обаче някои дребни допълнения, що се отнася до технически характеристики, за да може да се изкачи още по-нагоре по стълбичката и да застане заедно с моделите от топ гамата. Малка е и опаковката му, но в действителност вътре има всичко, което може да се желае. Бъдещите потребители ще открият карта с допълнителна памет с капацитет 1 GB, USB кабел за пренос на данни, стерео слушалки с 2.5 мм аудио жак, и естествено зарядно устройство, както и батерия, която е BL 5CT 1050 mAh.

Всъщност това е една пълна снабденост за мобилно устройство от този тип. Благодарение на повече от 1000 mAh се достига до два дни пълна работа на устройството при непрекъсната употреба на функциите. Nokia 6730 Classic е мобилен телефон изработен във формата на моноблок, който работи в четирибандова GSM /UMTS мрежа. На разположение има бърз протокол за обмяна на данни, който предвижда наличието дори на HSDPA с максимална скорост до 10.2 Mbps, както и HSUPA с максимална скорост 2 Mbps. Единственото нещо, което липсва е wi-fi, но затова пък на разположение е bluetooth, а също и кабел за пренос на данни, за който вече беше споменато.

На външен вид 6730 е най-доброто, което човек може да поиска за лятото. Малък е, не тежи много и е изключително полезен. Освен това, конструкцията на устройството е изключително здрава и стабилна, което означава, че би могло да устои дори на удар или падане, в случай че се случи нещо подобно. Предната част на корпуса е заета от 2.2-инчовия дисплей. Наистина не е голям, както всъщност и останалата част от корпуса, но затова пък е в състояние да осигури изключителна яркост. Способен е да изобразява до 16 милиона цвята със стандартна резолюция 240х320 пиксела.

В горната част, над дисплея място е намерил сензора за яркостта, както и втората камера предназначена най-вече за провеждането на видео разговори. На задната част на корпуса естествено е разположена и главната камера, която в случая е 3.2 МР. Светкавица има и тя е LED, но за съжаление липсва авто фокус. Жалко наистина, защото при снимането на панорамни снимки, качеството на снимките е забележително. По-малко добри естествено са снимките направени отблизо.

За ергономията на 6730 Classic може да се каже, че е отлична. За това разбира се допринасят няколко фактора. На първо място са размерите на терминала, които са наистина малки. Освен това обаче следва да се спомене също и за задния капак на устройството, който е гумиран и предлага едно наистина добро, сигурно и здраво захващане на телефона. Към всичко това трябва да се добави и факта, че ръбовете на корпуса са приятно заоблени. 6730 Classic е висок 112 мм, широк е 46 мм, а дебелината му е 12.6 мм. Теглото също е забележително – едва 83 грама. На предната част под дисплея се намира и физическата буквено-цифрова клавиатура, която предлага едно лесно управление, благодарение на достатъчната повърхност отделена за бутоните. Движението на бутоните е кратко. Оформлението им е приятно, а също и разположението им е лесно за запомняне. На разположение са също така и много команди, които са намерили място в централната част на корпуса, като разбира се става въпрос за обичайните. Като единствен малък недостатък в това отношение трябва да се спомене, че бутоните за някои от функциите са с по-малки размери. В двете странични части на корпуса се намират и допълнителните бутони. В лявата част има един, който е персонализируем, докато в дясно място са намерили тези за регулиране силата на звука, бутонът за зум, както и този за активиране на камерата. На разположение е също така и слот за Micro SD карта.

Казано накратко, новият интерфейс при Nokia 6730 Classic предлага повече възможности за бърз достъп до множество от функциите на телефона.

Най-важното нещо, което трябва да се знае е, че няма забавяния в операционната система. Също и този модел, Nokia е снабдила с последната версия на Symbian, а резултатът естествено е изключително висока скорост при отварянето на всяка една функция. Подредбата на функциите е обичайната, с икони вградени в мрежа, така че в това отношение не се отчитат никакви изменения. Частта свързана с провеждането на разговорите се характеризира с отличен аудио звук от говорителя. За високоговорителя обаче трябва да се каже, че при него се отчитат по-глухи тонове. Частта свързана със съобщенията предлага една пълна снабденост, а клавиатурата функционира по възможно най-добрия начин. Що се отнася до приложенията, този модел на Nokia предлага възможността за изобразяване на различни файлове за писане и за PDF, но най-вече на мултимедията следва да се постави акцент. На първо място трябва да се спомене отново за отличната уеб навигация, която е изключително бърза, благодарение на HSPA и HSUPA. Единственият проблем може би е в големината на дисплея, който определено не е предназначен точно за тази цел, но веднъж преодолян този проблем потребителите могат да се наслаждават на мигновеното зареждане на страниците и обичайните възможности за уголемяване и намаляване на съдържанието.

В никакъв случай не е за подценяване и изключително полезната карта, която е готова да окаже помощ във всеки един момент. Наистина набляга се повече на Интернет и уеб навигацията, тъй като също и при този модел Nokia е въвела своя Music Store, за който трябва да се каже, че работи перфектно.

Казано накратко работата с Nokia 6730 Classic е наистина приятна. Това се допълва и от останалите възможности на телефона, които никак не са малко.

Устройство, както вече беше споменато е снабдено и с камера, която е с максимална резолюция 3.2 МРx. Единственият недостатък при нея е липсата на авто фокус, което води до не много добри снимки на обекти разположени твърде близо до обектива. За останалите обаче няма никакви проблеми, като например при панорамните, дори и в случаите на недобра осветеност, тъй като камерата е снабдена с LED светкавица. Освен снимки с нея може да бъде правен и запис на видео с VGA резолюция и до 640 x 480 пиксела и скорост до 15 кадъра в секунда. Музикалната част на телефона на свой ред предлага обичайния свеж интерфейс. Възпроизвеждането на музикалното съдържание е чисто, ясно и с високи нива на звука, а поддържаните формати са сред най-често срещаните. Освен плеър, мобилният телефон разполага и с FM радио с поддръжка на RDS. Не бива да се забравя накрая и за GPS поддръжката. За нея е нужно да се каже, че е налице малко по-бавно първоначално фиксиране – приблизително 40 секунди. Но след осъществяването на връзката вече не се регистрира никакво забавяне, дори напротив – лекота при работата с Google карти и една последваща забележителна ефективност.

В крайна сметка в заключение следва да се каже, че на разположение е един идеален за ваканцията модел. Защото е малък, защото има всичко, защото не струва много.