С развитието на широколентовия мобилен достъп до Интернет, все повече мобилни оператори започнаха да предлагат на клиентите си, освен телефони, смартфони, а също така и лаптопи. Потребителите на подобни услуги имат нужда от лесен достъп до информацията си, а Toshiba NB250 е идеален в това отношение.

Макар и Toshiba NB250 да не е перфектно изглеждащ лаптоп с лъскав и изящен корпус, каквито все по-често се срещат на пазара, той предлага на потребителите задоволителни функционални възможности и удобно управление при всякакви условия. Освен това разполага с дисплей, който позволява да се видят и най-незабележимите детайли.

Моделът е идентичен на външен вид на предишния модел на компанията производител – NB305, но е доста по-евтин. Корпусът му е направен от черна пластмаса с високо качество. Тежи само 1.12 кг, а батерията му издържа само няколко часа работа, което е може би най-големият минус на модела.

NB250 работи с процесор Intel Atom N455, има 1GB RAM и 250GB hard drive. Операционната система на нетбука е Windows 7 Starter Edition. На корпуса на модела има три USB порта, VGA камера, порт Ethernet, две места за включване на слушалки, както слот за карта памет. Възможно е използването на SD карти с обем до 32 GB. За разлика от предишния модел на производителя обаче никой от USB портовете не може да се използва за зареждане на батерията.

Мини компютърът изненадващо не поддържа и Bluetooth, затова пък Wireless-N Wi-Fi може да се използва и работата с него е напълно коректна. Може би един от най-разочароващите факти, свързани с модела е клавиатурата. За разлика от NB305 тук няма изолирани бутони. Бутоните не са разпределени максимално удобно за потребителя, затова понякога и работата с клавиатурата се усложнява. Въпрос на време е обаче потребителят да свикне с нея. При липса на светлина обаче клавиатурата и всички нейни бутони се виждат идеално.

Въпреки че моделът няма вграден слот за SIM карта, той е предпочитан вариант за много мобилни оператори. В повечето случаи те го предлагат в промоции с допълнителни USB стикове, с които може да стане връзката с мрежата. Това не е проблем, въпреки че наистина прави малкия нетбук малко по обемист, а и винаги трябва да носите стика със себе си, за да имате Интернет.

Компютърът обаче има редица предимства, сред които е и неговата цена. Сред плюсовете е и времето за автономна работа. Моделът се продава в комплект с триклетъчна или шестклетъчна акумулаторна батерия, като втората позволява на собствениците си време на автономно функциониране до цели 8 часа и половина.

Тъчпадат, характерно за подобни модели на Toshiba работи идеално. Заема достатъчно голямо пространство, а бутоните му са осезаеми съвсем лесно.

Екранът е 10.1″ TruBrite (лъскав) с икономична LED технология за по-реалистично изглеждащи цветове и резолюция 1024×600 и наистина нетбука предава цветовете доста ярки и контрастни. С него гледането на видео и игрите ще са истинско удоволствие. Единственият му недостатък е, че при пряка слънчева светлина, картината на него не се вижда добре. Що се отнася до звука, предаван при слушане на музика, най-добре е да се използват слушалки.

NB250и програмните му възможности са достатъчно големи, за да си позволи потребителя едно бързо сърфиране в мрежата с модела, както и използване на основните мултимедийни възможности. Видеото се възпроизвежда с високо качество, макар че има още какво да се желае в това отношение. Батерията дава възможност за около два часа и половина работа на модела при възпроизвеждане на видео.

NB250 е нетбук, който впечатлява с лекотата на управление и на пренос. С него може да се пътува без проблем, както и да се вършат основни професионални дейности. Освен това той позволява слушането на музика и гледането на видео и то със съвсем прилично качество на материалите.

Цената на нетбука е около 450 лв.

Categories: Лаптопи