Колко добре и стабилно работи нашия мобилен или десктоп компютър, конфигурацията ни дали влиза в топ машините на пазара в момента, колко е мощен компютъра ни? Това са въпроси които винаги се задават от потребителите, които искат машините им да са наистина функционални и да стават не само за офис програми и сърфиране в Интернет, но и за нещо повече като професионални дейности, изискващи повече изчислителна мощ.

Тестването и повишаването на производителността на РС-то винаги е било една от най-важните задачи за:
– геймъри, желаещи най-мощните компютри
– хора, обработващи видео файлове,
– 3D дизайнери рендиращи сложни сцени,
– графични дизайнери, обработващи големи файлове
– специалисти използващи сложни изчисления и т.н.

Именно поради тази причина в този материал ще разгледаме приложенията, в които вече са заложени процедурите за тестване и всичко, което потребителят ще трябва да направи, е да включи програмата и да изчака резултата.

Тестване на цялата конфигурация

Програмите за комплексно тестване на РС-то имат няколко недостатъка. Първо те в повечето случаи са платени, а freeware- версиите се предлагат без някой компоненти. Освен това някой от тях разполагат с толкова много настройки, че могат да объркат дори и по-опитни потребители.

PCMark Vantage функционира на РС с Windows и за разлика от други пакети, които приключват тестването след няколко минути, а понякога дори и секунди, забавя този процес около десет минути и имитира всички възможни реални възможности за работа на приложенията.

AIDA 64 по-рано беше известна като Everest. Trial-версията на програмата работи в продължение на 30 дни, но за нея не са достъпни всички функционални елементи. Програмата е предназначена за събиране на информация за РС-то, а след това може да се разглежда и като такава за тестване на компютъра. Поддържа проверка на паметта на диска, процесора и на други компоненти, определя и нивото на стабилност.

Passmark Performance Test е достъпен във вид на 30-дневна пробна версия и е предназначен изцяло за тестване.

SiSoftware Sandra Lite е основната версия на тестовия пакет, разпространяващ се безплатно. По много неща тя прилича на AIDA и също съдържа голямо количество информационни модули.

Интересни комплексни програми представя компанията BAPCO (MobileMark, SYSMark), но за съжаление те струват стотици долари.

Специално геймърите могат да проверят и удостоверят мощността на своя компютър чрез CATZILLA. Програмата е безплатна и свободна за теглене от тук http://www.catzilla.com/

Лично за мен най-полезната програма от тази група е HWiNFO, която се предлага във версия за 32 и 64 битови версии на Windows. Най-удобното е, че програмата се предлага в Portable вариант, което я прави лесна за пренасяне и премахва нуждата от инсталация. Програмата е наистина много обстойна и дава пълна информация за чипсета, хардуерните компоненти и техните ревизии, драйвери, отчита температурата чрез сензорите, показва работните честоти на процесор, памет и други платки. Изобщо идеалния тул за хардуерна информация и детайлни впечатления доколко мощен компютър притежавате.

Тест на видеокарта

Особеността на тестването на видеокарта касае най-много геймърите и се състои в това, че отново се проверява производителността на цялото РС. Финалният резултат от теста на видео картата ще зависи изцяло от производителността на процесора и RAM паметта, а в по-малка степен и от други компоненти, понеже видео картата комуникира индиректно с тях. Точно затова игрите и графичните тестове ще са напълно подходящи за обща оценка на бързото действие на цялата система. За тестването на най-новите видеокарти с поддръжка на DirectX 11 може да се използва 3dmark от futuremark.com, Heaven Benchmark, както и игрите F1 2010 и Tom Clancy’s HAWX2.

Отделно си струва да се спомене услугата SmartFPS.com, създадена специално за тестване на компютъра чрез безплатни демо версии (Crysis, Battlefield 2).

Процесор

За измерване на производителността на процесора ще са подходящи всички програми за обща оценка на компютъра. Futuremark (PCMark и 3DMark) също позволяват да се оцени скоростта на процесора.

За да се съпостави производителността и бързодействието на CPU на няколко компютъра, се препоръчва използването на CINEBENCH. Услугата съдържа два теста за CPU и графичния ускорител.

Много подходяща и специализирана програма за тест на процесора е небезизвестната Super PI, която често се използва като тест за стабилност.

Не по-малко добро е и приложението x264 HD Benchmark.

От Intel са разработили специално програма бенчмарк, наречена Intel Burn Test, с чиято помощ може да подложите централния процесор на доста сериозен стрес-тест. Тя се явява потребителска версия на доста по сериозния бенчмарк Linpack отново на Intel. Тези приложения са по-скоро за изкуствено създаване на максимално натоварване, така че да се оцени стабилността на системата при овърклокнати машини или там където се изисква хардкор натоварвания на хардуера. Ако пускате подобен бенчмарк, бъдете сигурни че охлаждането на процесора и цялата система е на ниво. Идеален инструмент за сравняване мощността на компютрите и най-вече процесорната мощ и стабилност.

Проверка на охлаждането

Понеже току що споменахме охлаждане е редно да споменем няколко инструмента, които ще Ви държат спокоен знаейки в какви граници се движат работните температури на процесора, захранването и другите вентилатори в кутията. Приложенията от тази група имат достъп до сензорите, разположени на дънната платка и другите устройства като по този начин ви дават информация за волтажите, работните температури и оборотите на вентилаторите.

Подобни приложения има стотици, дори производителите на дънни платки редовно слагат свои фирмени уиджети на инсталационния диск с дъното.
Може би най-семплото и същевременно полезно такова приложение е SpeedFan.

Мрежа

Измерването на скоростта на връзката е най-добре да се осъществи в сайта speedtest.net.

На адрес dslreports.com/speedtest са достъпни няколко версии за проверка на скоростта, които могат да се използват, ако не се поддържа Flash или Java. На voipreview.org/voipspeedtester.aspx е достъпен специфичен тест за проверка на връзката, който е подходящ за VoIP разговори.

Вграден тест за измерване на скоростта на предаване на данни между конкурентни компютри, може да се намери в Passmark Performance Test.

Дискове и SSD устройства

Има ли мощни компютри без бърз трафик на данни от и към твърдия диск? Производителността на дисковете обикновено не зависи от други компоненти освен самия диск, но индиректно имат значение интерфейса на свързване, чипсета и други фактори. Затова и получените цифри могат пряко да се сравнят с резултатите от проверката им на други компютри.

Hard Drive Inspector е програма, която функционира 14 дни и позволява премахването на възможни проблеми в диска, които са причина за неговата бавна работа.

HD Speed е компактна услуга с размер по-малък от 100 КВ, проверяващ скоростта на четене и запис. Потребителят може да избере всеки диск или да работи с неопределена област. В настройките се оказва обемът на блока с данните и стартовата позиция на диска. Това позволява измерването на скоростта на четене както началото, така и в края на диска.

CrystalDiskMark е приложение, подходящо за опитните потребители. За получаване на точни резултати е желателно да не се променят параметрите, установени в системата. В този случай всеки тест ще бъде проверен 5 пъти за файл с размер 1000 МВ.

HD Tune е една от най-добрите програми за проверка на хард диска. За съжаление Pro версията функционира в режим Trial само 15 дни, а безплатната не включва всички функции.

И двете програми позволяват тестване на скоростта на предаване на информация при новите SSD устройства в режимите четене и запис.

Скорост на включване

Скоростта на зареждане на Windows, Linux и която и да е друга операционна система и в пряка връзка с общата производителност на компютъра.
PassMark AppTimer е най добрата програма за измерване на стартирането на системата. За получаване на точни резултати се препоръчва включването й няколко пъти преди да се зареди компютърът.
В качеството на алтернатива може да послужи AppliTimer. За измерване на старта на Windows са достъпни няколко добри програми като Bootracer, Soluto, Windows BootTimer, Microsoft BootVis и WinBootInfo.

Звукова карта

PassMark SoundCheck позволява на потребителя да се убеди в това, че аудио картата възпроизвежда звука на едни или други честоти. Програмата проверява колонките и дава възможност да се установи честотен диапазон чрез подаване на текстови сигнали.

ASIO (Audio Stream Input/Output) е протокол за звуковата карта, който измерва сигнала в реално време. Позволява измерването с точност до 0.5 мс.

RightMark Audio Analyzer пък се използва за проверка на всички музикални устройства.

Проверка на батерията на лаптопа ви

Изключително важно е да знаем колко време можем да разчитаме на батерията на своя лаптоп. Естествено това време е доста относително и зависи от много неща: включените програми и тяхната натоварваща степен, заредените приложения на заден фон, силата на яркост на екрана, използванено на дискови устройства, натоварването на процесора, дори в малка степен зависи от ползваната операционна система и браузъри. Тази информация ще ни бъде особено важна, ако батерията ни не е заредена докрай, а ни се налага да излезем на среща с клиент или просто по работа.Важно е да сме наясно за капацитета на батерията и нейната амортизация при покупка на употребяван лаптоп от свободния пазар или дори фирма за лаптопи втора употреба.

PassMark BatteryMon показва детайлна информация за батерията, както и за графика на разряда. В програмата няма специални тестове, имитиращи действията на потребителя но съвместно с BurnInTest от PassMark системата може да зареди до максимум и да измери по този начин минималното време на работа.

Battery Eater Pro има три раздела, които отговарят за различните етапи на проверката.

MobileMark 2007 реално изобразява активността на потребителя. Затова в състава на пакета влизат известни приложения за работа с документи. Програмата струва 400 долара.

Не по-малко внимание заслужава услугата Imtec Battery Mark, която до голяма степен прилича много на Battery Eater Pro.

Програми за тест на монитора

Без специалното оборудване всяко тестване на монитора ще бъде субективно. Препоръчителна програмата за тестване на дисплея е Input lag от Flatpanels.dk.

Класика в жанра на програмите за тест на монитори е Nokia Monitor Test

Monitor Test също е такава услуга, която предлага използването на всички класически измервания: оценяване на равномерността на изображение и много други характеристики на екрана.

Периферия

Качественото проверяване на клавиатурата става чрез PassMark Keyboard Test. Натискайки всички копчета подред потребителят вижда как те се отбелязват на екрана в зелен цвят. Това позволява бързото намиране на не функционалните от тях.

За тестване на мишката може да е използват услугите Enotus Mouse Test и miceJUDGE, макар че са доста трудни за откриване.

Надявам се, че в настоящата статия сме засегнали максимално много полезни инструменти, чрез които да разберете наистина ли понятието мощни компютри има място под вашия покрив или е време за ъпгрейд.

Categories: Полезно