Наскоро, както rabb-it.net вече писа, на специален промоционален камион на площад Батемберг в София, компанията Lenovo представи най-новите си продукти и технологии в рамките на пътуващото шоу Lenovo DO Tour. Целта му бу да даде възможност на потребителите в Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Сърбия, Румъния, България, Гърция и Турция да видят отблизо и да тестват над 50 устройства, представени в 6 различни теми: скорост, бизнес, качество, таблети, забавление, мода.

Едно от най-впечатляващите устройства, които потребителите можеха да разгледат през целия ден бе флагмана на компанията – лаптопа ThinkPad X1. Типичен представител на новата концепция на марката Lenovo – For Those Who Do, носещ в себе си духа на най-известните представители на серията Lenovo ThinkPad е традиционно са със строг дизайн и стабилен корпус, издръжлив на неблагоприятни външни въздействия. Това е машина за всеки, който създава и прави неща в живота си, независимо от занимание и професия.

Дизайн и конструкция

На външен вид моделът по нищо не се отличава от останалите подобни продукти на компанията производител. За създаването му са използвани практични матови материали. За да се подчертае допълнително дебелината на корпуса (16-21 мм.) производителите са “срязали” част от дъното. Не може да се отрече, че изглежда доста нестандартно. Капакът на ноутбука е покрит с материал, който напомня много на гладък асфалт. По него почти по никакъв начин не могат да останат следи от пръсти или някакви драскотини. Освен логото, на него се вижда и индикатор за активността, представен във вид на малка пиктограма. Основата на корпуса е направена от пластмаса, а освен решетката за вентилатора на дъното на модела се виждат два канала за отделяне на течността, както и мястото за поставяне на допълнителната батерия. Повечето интерфейси са разположени в задната част на ноутбука. Там се намират RJ45, портът USB 3.0, два видеоинтерфейса – HDMI и mini Display Port, както и мястото за включване на зарядното устройство.

Дисплей

Компютърът разполага с 13-инчова матрица с разделителна способност 1366 на 768 пиксела. Покрит е със стъкло Gorilla Glass, така че повредата на матрицата е почти невъзможно. Качеството на изображението е средно. Екранът е типична TN-матрица, която не може да осигури сериозни ъгли на преглед, но при оптимален наклон качеството на изображението не се променя. Максималната яркост е 230 кд/м2 и това позволява работата дори при ярка слънчева светлина. Регулирането се осъществява по 15 градации. В долната част са разположени индикаторите за активността. До тях има два микрофона, а в горната част се вижда HD камерата, отличаваща се с висока чувствителност.

Клавиатура, тъчпад

Работният панел е направен от пластмаса, а освен клавиатура и тъчпад на него има и допълнителен елемент за управление, скенер за отпечатъци. Копчетата на клавиатурата са направени от черна пластмаса и радват с интересната си форма. Те са леко огънати, което значително улеснява работата. Тук мястото на традиционния ляв бутон за Lenovo е заето от Fn, а не Control. Редът с функционалните бутони е по-тънък, а PgUp и PgDn са разположени плътно един до друг.клавиатурата е защитена от влага, а тъчпадът е удобен за управление. В долния десен ъгъл се вижда и скенерът за отпечатъци.

Функционалност

Ноутбукът работи с процесор Intel Core i3, i5 или i7 от второ поколение. Обемът на оперативната памет е до 8 GB, а в качеството на дисково пространство се използва диск SSD или хибридна комбинация.
Батерията на модела позволява до 3 часа интензивна работа. Производителността е повече от достатъчна, освен това е възможно и използването на безжична мишка. Конструкцията на Lenovo ThinkPad X1 е много здрава, затова потребителите могат да бъдат спокойно при преноса му.
Това е тънък 13-инчов ноутбук, създаден на базата на Intel Sandy Bridgе. Моделът е синоним на надеждност, освен това предлага богата функционалност.

Categories: Лаптопи