Катастрофалното земетресение и цунами в Япония ще се усетят в целия свят, не само на островната държава

Миналия петък, Япония беше сполетяна от земетресение и последвало цунами, което буквално биха изтрили от лицето на картата много държави (включително и нашата). Но как тази трагедия ще повлияе на цените на различни технологични джаджи?

Тъй като, както бихте се досетили, влияние ще има и то със сигурност. Япония е дом на водещи технологични компании като Sony, Mitsubishi, Panasonic, Canon и др. Някои от тях вече обявиха временно затваряне на свои фабрики, други тепърва предстоят. Разбира се, не само щетите върху съоръженията са причина за това – на много места в Япония се усеща недостиг на електроенергия, причинен от природното бедствие. Съвсем естествено е в такива тежки времена фабриките да преустановят временно дейността си, за да имат японците ток за първичните си услуги. А и освен всичко друго, Япония все още се бори за поправянето на повредената ядрена електроцентрала Фукушима-1.

Разбира се, още е рано да се правят сериозни прогнози – три дена след земетресението все още биват оценявани щетите и биват начертавани стратегии за възстановяване. Първият ефект обаче вече се забелязва – цените на NAND носителите на информация вече скочи с 18%. Поясняваме, че Япония е отговорна за 40% от продукцията на тези NAND-ове.

Други продукти, които Sony ще спре да произвежда временно в Япония, са оптични филми, лазерни диоди, литиево-йонни батерии, CD, DVD и Blu-Ray дискове.

Panasonic, Fujifilm, Nikon и Canon ще срещнат трудности с произвеждането на обективи и дигитални фотоапарати. Освен с по-малко снимачки, Canon ще има и проблем с производството на касетки за принтерите си.

Тепърва ще бъдат добавяни още категории джаджи, застрашени от покачване на цените. Разбира се, огромна част от повечето компоненти в технологичната индустрия се произвеждат в Китай и други страни с по-ниска цена на труда. Така че катастрофалното земетресение няма да бъде чак толкова сериозно за нас, купувачите. Все пак, доста ключови компоненти се произвеждат именно в Япония и при всички положения природното бедствие ще окаже своето влияние.

Разбира се, малко по-скъпи джаджи са малка цена за плащане… като се има пред каква реконструкция на страната им са изправени японците.