Четците за електронни книги (е-readers) бяха един от хитовете на тазгодишното изложение на битова електроника в Лас Вегас.

Само преди няколко години теоретиците на комуникационните процеси обявиха край на цивилизацията на писменото слово. И изведнъж – баммм!, оказа се, че човек иска да чете. И при това „четящият homo sapiens“ се въди именно в средите на „мултимедийния“ такъв. Да, хората, които искат да четат, са именно от тези, които наричаме netizens …. или каквото там е. Онези, които са в Мрежата 24/7.

Странно ли е тогава, че на панаира на електрониката в Лас Вегас, четците на електронни книги се радваха на такъв успех! При това – не става дума нито за суета, нито позьорство.

ХОРАТА НАИСТИНА ЧЕТАТ! ТОВА Е!

Съвсем скоро на пазара ще се появят четци трето поколение. Вярно, ние в България така и не видяхме нито първото, нито второто поколение от тези джаджи. Дилетански казано – екран със съдържание. Най-често текст. Точно това е и първото поколение – класически текст (никакви илюстрации, само вълшебството на словото и собствената ти фантазия).

Второто поколение вече предлага опростени графики и връзка с интернет, припомня историята CNN. Купуваш си книгата през Интернет, зареждаш я в четеца и – желаем ви приятно прекарване с творбата на … на когото си харесвате 🙂 Тези джаджи донякъде бяха в конкурентна ниша с мобилните таблети с Android, които могат да се ползват също за четене на електронни книги, слушане на аудио книги, сърфиране и мултимедия.

Сега е ред на третото поколение – цветен екран (може и touchscreen), интерактивни графики, дизайн на съдържанието близък до този на списанията. Хардуеър – на външен вид все повече напомнящ страници на списание. Някои от четците са гъвкави, огъват се, е, не съвсем като лист хартия, но поне се опитват да имитират печатните медии…

CNN направи преглед на 4 модела, демонстрирани по време на изложението във Вегас

Plastic Logic QUE

Кю е четец, предназначен за бизнесмени и професионалисти, които пътуват много. Можете да си купите книга било от интернет магазина на Кю или друга фирма, която продава електронни книги и печатни издания – вестници и списания. Сутрешният вестник вече не е Таймс с огромна дървена дръжка за четене в кафенето! Има възможност за мобилен Нет през блекбъри или мобилен уиндоус. Да казваме ли, че можете да четете всичко навсякъде…

Skiff Reader

Скиф …. колко е тънък! само 6 милиметра! Прилича на Кю и също като него подържа Wi-Fi. За направата му са използвани такива метали и сплави, че да не се счупи ако го изпуснете. Вестниците и списанията може да бъдат преформатирани така, че да се четат на четци като запазват високото качество на илюстрациите. Скиф се насочва именно към тази ниша.

EnTourage eDGe

Преводът на това име си е истинско предизвикателство за всеки преводач. А употребата е предизвикателство за всеки манияк на тема техника – това е нещо като двуликият Янус в тази категория. Лявата страна е четец, а дясната – нетбук.

Blio

Това е софтуеър. Инсталирате го на каквото сметнете за нужно и получавате четец за електронни книги. Според CNN, Blio използва оригиналните PDF-файлове на издателя за да съхрани оформлението на печатното издание в електронния му вариант. Едновременно с това Blio подържа интерактивна мултимедия, в това число и видео и уеб-връзки.