Ако трябва да посочим най-силната страна на Apple освен вездесъщите им маркетингови умения, то несъмнено това би била способността им да изненадват сериозно конкуренцията си. Преди година и половина беше представен таблетът iPad, който успя да отвори вратите към един забравен сегмент преносими компютри и който беше завладян еднолично от ябълките.

Компании като Google се опитаха да се конкурират с Android Honeycomb, но платформата им е далеч от нужното, за да бъде надвит iOS. Но дали HP ще успее да направи това със своя таблет TouchPad?

Засега, присъдата на повечето журналисти, изпробвали устройството, е подобна на мненията за Android Honeycomb – „голям потенциал, но незадоволително изпълнение“.

Откъм хардуер, TouchPad е изпълнен изцяло според модерните тенденции.
Моделът притежава следните хардуерни достойнства:
– 9.7-инчов дисплей в резолюция 1024 на 768 пиксела и съотношение 4:3;
– чип Qualcomm Snapdragon APQ8060 с двуядрен процесор на 1.2 GHz;
– 1 GB RAM;
– 16/32 GB флаш пространство;
– 1.3 MP предна камера, няма задна камера;
– GPS, Bluetooth, microUSB, акселерометър и жироскоп;
– тегло от 740 грама;

Както бихте се уверили, говорим за напълно съвременни спецификации. Единствено лошо впечатление прави сериозното тегло от 740 грама. За по-подробно сравнение на хардуера на TouchPad и основните му конкуренти прочетете тук.

Разбира се, основните интересни въпроси относно TouchPad са около операционната система webOS. Hewlett-Packard купи компанията Palm миналото лято с ясната цел да навлезе в пазарите на таблетите и смартфоните с нея. Успява ли тя да се представи добре срещу iOS?

От една страна, webOS има значителни плюсове. Един от тях е мултитаскингът, представен като отделни карти. Той ви дава възможността с лекота да пускате и спирате различните задачи, като освен това имате и възможността да подреждате различните процеси за по-голяма пригледност и удобство. Определено може да се каже, че webOS превъзхожда iOS в този аспект. Има и други добри страни като например доста добре изглеждащите известия за това какво се случва в операционната система. Налична е и Flash поддръжка, която отсъства в iOS.
От друга страна, webOS има и доста минуси. Много журналисти се оплакват от необясними забавяния и прекалено дълго зареждане на процеси – например над 20 секунди за отварянето на нов прозорец за браузъра! Причината за това няма как да е в хардуера – включващ двуядрен процесор на 1.2 GHz и 1 GB RAM, а по-скоро липсата на максимална оптимизираност на webOS.

Въпреки че е налична Flash поддръжка, тя не е изпълнена добре, като често довежда до забивания, зацепвания и като цяло невъзможност да се гледа и слуша видео или аудио съдържание със спокойствие.

При мултитаскингът, въпреки добрата „картова“ система, лошо впечатление прави фактът, че на цял екран се виждат едва 3 карти (или процеса) – един изцяло в средата и два частични вляво и вдясно. На по-малък екран, това изглежда добре, но на 9.7-инчовия дисплей на HP TouchPad на човек му се струва, че е прахосана прекалено много площ. Щеше да е по-хубаво повече от 3 карти да са видими в един и същи момент.

Друга отрицателна черта е малкият брой апликации. В момента те са малко над 400 – доста скромно число и то ако говорим за машина за забавление, каквато е таблетът. Лошо е, че не са налични и някои базови приложения, което е сериозен минус. В Android Honeycomb например доста приложения не са оптимизирани специално за по-големи екрани и може да изглеждат пикселирани, но пък поне работят.

Така общото мнение е, че webOS трябва да бъде довършен, но потенциалът е налице. Като имаме предвид обаче, че устройството се продава на цената на iPad 2 то това няма да е никак лесна задача. А и доста малко потребители биха поели ролята на бета тестъри, особено когато трябва да извадят сериозни парични суми за това.