Когато пристъпите към изработка на сайт за вашите нужди, е добре да не забравяте, че домейнът на един Интернет сайт е също толкова важен както и самото име на уеб страницата.

Домейнът, това е самият адрес на вашата страница в интернет, така че от първостепенна важност е името му да яе ясно, кратко, запомнящо се и сочещо пряко към основната дейност на страницата. В известна степен домейнът е лицето на сайта ви в Интернет и от него зависи да сте разпознаваеми и запомнящи се.

Изборът на домейн и име на сайта е сред първите неща, с които ще се заловите заедно с уеб дизайнера, когато пристъпите към същинската изработка на своя уеб страница. От своя страна обаче, това може и да се окаже не съвсем проста задача, тъй като често се случва избраното от вас наименование да е вече заето от друг потребител в интернет. Затова първо се извършва проверка дали е свободно към момента името, на което сте се спрели, и едва след това се пристъпва към работата по новия сайт.

Може да се каже, че всеки домейн е нещо като визитка или лице на всеки сайт, тъй като той е първият елемент от сайт, на който потребителя се натъква или изписва. Затова и оптималният за вас, за сайта и за нуждите ви домейн е много важен за успешното съществуване и развитие на Интернет страницата за в бъдеще. Пак по същата причина е добре щом веднъж се спрете на определено наименование за домейн на сайта, то вече да не се променя във времето, тъй като всеки сайт изгражда своя собствена репутация сред Интернет потребителите и ако промените името на домейна, той ще стане силно неразпознаваем и неоткриваем.

Най-добре е домейнът ви да съдържа ключова дума или ключови думи, пряко свързани с вашата дейност, със стоките или услугите, които предлагате, с основната дейност на Интернет страницата или фирмата ви и прочее в този дух. Може да използвате за име на домейна и самото название на своята фирма, ако решите че така е най-добре за развитието на бизнеса ви в мрежата. Той трябва да е ударен и кратък, да се запомня и изписва лесно, да привлича вниманието и да е уникален сам по себе си, за да се различава от огромната маса домейни в Интернет. Избягвайте да използвате тире в името на домейна си, защото употребата му често води до объркване, макар от друга страна това съчетание да се обработва по-добре от Интернет търсачките, ясно разграничавайки двете ключови думи в името, разделени от тирето. Дългото и сложно или пък прекалено отвлечено наименование на домейна само ще работи във ваш минус, вместо да ви носи дивиденти сред потребители, партньори и клиенти.

Не забравяйте, че наред с избора на име на домейна си, е добре предварително да се замислите и какво точно разширение ще бъде най-добре да поставите към него, за да постигнете максимални резултати при гонене на целите си. Добре е за това също да се посъветвате с уеб дизайнера. Сред най-популярните и най-често избирани разширения за домейни днес са „.com“, „.net“, „.info“, „.org“, „.biz“, „.eu“ – подредени по популярност, както и разширението „.bg”, което се използва по-специално за България. Хубаво е когато избирате разширение, да съобразите, кое ще бъде най-удачно за вашите нужди и ще ви представи най-успешно в Интернет. Както сочат и самите те, някои от тях са по-глобални, други са насочени конкретно към Европа, трети – към бизнеса, четвърти – към организации от различни области, пети – към новинарски профили и медии, и т.н., и т.н. Опитайте се да изберете най-подходящото още преди да пристъпите към поръчката за изработка на сайт.

Categories: Полезно