Цветовете на WD (Western Digital) вътрешни твърди дискове, предлагани на българския пазар са: Red, Green, Blue, Black, Purple. В тази публикация ще разкажа разликата в тях и кой цвят за какво е най-добър.

Всеки от тези цветове диск си има предназначение. Има вариации в скорост, обем данни, цена и гаранция на самия хард диск. Но най – важното е предназначението на диска.

Твърди диск WD Blue

Синия твърд диск на WD е съвсем обичаен диск, подходящ за работна Desktop инстанция. Подходящ за ежедневна употреба за компютри и лаптопи, може да съдържа инсталирани приложения и операционна система, за съхраняване на допълнителна информация по-подходящо е позлването на зелените дискове.

Твърди диск WD Green

Зеленият е еко диск, подходящ е за файлови хранилища, на който се съхраняват данни с не активно или често използване. Иначе казано като диск за съхранение на файлове, но не и активно работеща операционна система. Създаден е с такива цели. Обикновено този вид дискове са по-бавни от синия и черния диск, скоростта е 5400rpm, не са подходящи за активни приложения, но са по-надеждни във времето ако бъдат използвани щадящо.

Твърди диск WD Black

Черния диск, подходящ за силни и активни натоварвания. На него може да бъде инсталирана операционна система и игри и приложения, които правят активно писане и четене по файловата система. Този твърд диск е подходящ за работни цели в офис.

Твърди диск WD Red

Червеният твърд диск е подходящ за RAID и за мрежови файлови системи от висок клас. Това са едни от най-надеждните дискове на Western Digital.

Твърди диск WD Purple

Лилавият твърд диск е подходящ за поточни приложения, като системи за видео наблюдения за дома и малки офиси.

Вариациите на тези дискове са по капацитет, кеш и гаранция. Като синия и зеления диск се предлагат с международни гаранции 24 месеца (2 години), черния диск 5 години, червения и лилавия диск с гаранции от 3 до 5 години.

Categories: Полезно