Bluetooth 3.0 е името на новата версия на добре познатата ни технология, която вече повече от година се предлага в различни устройства. Но знаем ли достатъчно за нея? В тази статия ще ви запознаем по-подробно с нейните предимства и начин да действие.

Bluetooth 3.0 е стандарт за обмен на данни, който предлага по-висока скорост на работа. Стандартът взима скорост от 802.11 радио протокола. Благодарение на 802.11 Protocol Adaptation Layer (PAL) скоростта стига до 24 Mbps или 3 Mb/s – това е около 8 пъти повече от скоростта на Bluetooth 2.0 EDR. Новата технология няма нищо общо с WiFi, а е имплементация на радио протокола 802.11.

Новата технология, използвана за създаването на Bluetooth 3.0 – Generic Alternate MAC/PHY (AMP) ще позволи предаването на данни със скорост, равна на тази на Wi-Fi. Друго подобрение ще позволи на Bluetooth безжичната честота да работи заедно с Wi-Fi. Това, с което е уникален новият Bluetooth е ниският разход и употреба на енергия, което позволява да бъде използван в мобилни телефони, в които основен проблем за създателите е точно изразходването на енергия. Тази производителност е достатъчна за бързо безжично предаване на видеоклипове, музикални колекции, фотоалбуми и друго съдържание. Според представители на Bluetooth SIG, Bluetooth 3.0+HS използва повече енергия по време на работа, което е естествено, но в чакащ режим той е крайно икономичен.

С Bluetooth 3.0 може да се сподели цялата музикална библиотека, DVD филм или албум със снимки и то само за няколко минути. Поддържа се и услугата Enhanced Power Control, благодарение на което вече е премахната възможността от разпадане на връзката при поставяне на апарата в джоба или чантата, например.

Bluetooth в ерата на смартфоните

Новият Bluetooth стандарт се появява във времето, в което смартфоните започват бавно, но доста сигурно да дават път на мини компютрите. Тъй като е засилен интересът към гледане на видео и слушане на музика от тези устройства, Bluetooth трябваше да бъде оптимизиран така, че да предоставя доста по-висока скорост на работа. Междувременно, в своето развитие, Bluetooth технологията ще трябва да се сблъска със стандарта Wireless USB, чиято популярност неимоверно расте.

Развитието на Bluetooth технологията обаче няма да спре до тук. Стандартът 3.0 все още не е наложен напълно, но вече се говори, а и беше представен официално и Bluetooth 4.0. Притежателите на технологията Bluetooth Special Interest Group (SIG) разкриха новите характеристики, които включват същата скорост като при 3.0, но на много по-голямата дистанция – до 100 м. В него е заложена и по-ниска консумация на енегрия, както и по-ниски латенции от предходната и поддръжка на AES-128 криптиране, правейки Bluetooth 4.0 по-защитен.

Categories: Полезно