През последните няколко месеца на пазара се появиха множество моноблок компютърни устройства /наричани още All in one компютри/, които сякаш след бума на таблетите и нетбуците се опитват да повторят техния успех, разчитайки на иновативността.

Именно на компютър, разчитащ основно на новите технологии, спираме вниманието си в тази статия. Става въпрос за Acer Aspire Z5761, за който не са нужни нито компютърна мишка, нито клавиатура – той може да реализира голяма част от задачите, които му възлагате чрез жестове.

В комплект с модела се предлагат компютърни мишки, едната от които е безжична, с USB адаптер, както и две фирмени клавиатури.

Технически характеристики

Моделът работи на базата на процесор с тактова честота 2.80 GHz и има кеш памет от 8 МВ. Това е процесор от серията i7-2600, предназначена за работа с настолни системи с понижено енергопотребление. В компютъра са установени два модула DDR3-1333 с реална тактова честота 667 МHz и общ обем от 4 GB.

All in one компютъра е снабден е с видеоадаптер NVIDIA GeForce GT 435M, който се характеризира със средна скорост на работа и производителност. Адаптерът е с 2 GB памет DDR3,, а честотата на графичния процесор и видео паметта са съответно 700 и 800 МHz. Адаптерът работи с технологии DirectX 11 и OpenGL 4.0.

Aspire Z5761 разполага с хард диск 3.5 инча Hitachi Deskstar 7K1000.C като обемът на дисковото пространство е 1 ТВ. Поддържа безжична връзка 802.11n, модул Bluetooth 2.1 и Ethernet адапер. Освен това дава възможност за използване на хибриден ТВ тунер, работещ както с аналогов, така и с цифров сигнал.

Дизайн

Acer Aspire Z5761 има класически външен вид. Разполага с голям дисплей и три крачета, на които моноблокът може да се постави. Те са разположени така, че работата на потребителя да бъде максимално удобна и да може той самостоятелно да избира ъгъла на преглед.

В долната дясна част на модела има два порта USB 2.0 и място за включване на микрофон и слушалки. Всички останали интерфейси се намират в долната лява част. Като цяло външният вид на Acer Aspire Z5761 оставя добро впечатление.

Клавиатури и мишки

Както вече стана ясно, производителите предлагат за използване две клавиатури. Двата вида почти по нищо не се различават една от друга, с изключение на това, че едната е безжична. Именно и нея ще разгледаме. Тя има тънък корпус, направен от пластмаса. Предлага се в тъмно-сив цвят, а в дясната част има индикатор за заряда на батерията. Последната е от вид АА, а мястото за поставянето й се намира на обратната страна на клавиатурата. Като цяло може да се каже, че клавиатурата е реализирана достатъчно удобно за използване във всякакви условия.

Що се отнася до фирмените мишки, по цветове те идеално пасват на клавиатурата: тъмно-сиво и сребристо. Имат симетрична форма, средни размери и тегло.

Производителност

По време на тестовете Acer Aspire Z5761 беше сравняван с моноблока HP TouchSmart 600 PC. Последният има по-стилен дизайн, но пък е по-малко производителен. Всички тестове преминаха успешно за Acer Aspire Z5761, за разлика от конкурентния модел. Възможностите на видеоадаптера бяха оценени в 3DMark 2006 и 3DMark Vantage, като тук моделът показа също едни доста добри резултати.

Взаимодействие

Може би най-голямата особеност на модела е мултисензорният дисплей, който позволява управлението само с жестове. Тоест производителите по този начин предлагат използването на Acer Aspire Z5761 в качеството на голям стационарен компютър. Поддържа се също така програмата Acer TouchPortal, а всички останали са подходящи за използване на сензорния екран. на дисплея може да се вижда информация от различен вид-музика, видео или снимки, а за работа с уеб камерата е предвидено отделно приложение. Не може да не се отбележи и поддръжката на Microsoft Surface Globe и на три настолни игри. Microsoft Surface Globe е предназначена за разглеждане на спътникови снимки-нещо, което несъмнено ще се стори интересно на повечето потребители.

Като цяло може да се каже, че работата на Acer Aspire Z5761 е повече от задоволителна. Това е модел, който е подходящ както за работа, така и за забавление.

Цената на новия продукт е около $1000.